VAD GÄLLER FÖR DRICKS?

VILKA REGLER GÄLLER FÖR DRICKS?

Dricks är en skattepliktig inkomst som ska tas upp i deklarationen. Hur man hanterar dricksen i restaurangen skiljer sig lite, och det finns en mängd olika varianter på hur den fördelas mellan personalstyrkan. Om arbetsgivaren styr över fördelningen av dricksen, räknas den som inkomst till företaget och hanteras precis som lön för den anställde. I det fallet ska även arbetsgivaravgifter betalas och inkomsten blir därmed även pensionsgrundande för den anställde. Då ska den anställde inte ta upp dricksen själv i deklarationen.

Om personalen själva bestämmer över hur dricksen fördelas ska arbetsgivaren inte lägga sig i, utöver förmedlandet av pengarna. Arbetsgivaren betalar ut pengarna enligt det valda upplägget, men behöver inte betala arbetsgivaravgifter på dricksen. Den anställde ansvarar därmed själv för att redovisa dricksen i deklarationen som ”ej pensionsgrundande inkomst”.

Vad gäller för dricks

PROCENTDRICKS — SERVISENS BÄSTA VÄN!

Dricks kan vara en känslig fråga för många. Vi ska inte glömma att det är en frivillig gåva från gästen. Det är dock många som vill ge och visa uppskattning för den höga servicenivån servisen håller. I våra terminaler kan ni välja att ha procentdricks. Med procentdricks blir betalningen enklare för gästerna. Gästen blippar eller drar sitt kort och får möjligheten att ge 5, 10 eller 15% i dricks. Alternativen ”Valfritt belopp” eller ”Ingen dricks” finns också. Det går snabbare och är lättare att förstå än att skriva in totalbelopp. Vi har även märkt att snittdricksen ökar när gästen inte längre behöver räkna själv, eller bara avrundar till närmsta 10-krona. Det leder till gladare och mer långvarig servispersonal!

Läs mer om TruePAY 

AUTOMATISERA FÖRDELNINGEN

Jobbar ni med Personalkollen som personal- och lönesystem automatiseras fördelningen av dricksen enligt de satta reglerna, tack vare vår integration från kassasystemet. Jobbar ni med personlig dricks löser ni detta genom att använda olika servitörsinlogg i kassorna och terminalerna.

Läs mer om Personalkollen 

Boka ett möte för demo

Vill du veta mer? Ring oss direkt eller skicka dina kontaktuppgifter så återkommer vi!