KUNDEXEMPEL

PATISSERIE DAVID

Patisserie David slog upp dörrarna till lokalen i Malmökvarteret St Gertrud år 2003. David Fernandes som är konditor och grundare till verksamheten hade precis flyttat till Sverige och upptäckte att det fanns gott om svenska konditorier, men att franska influenser fattades.

David föddes i Portugal men är uppväxt i Luxemburg. Där började han arbeta som konditor som 15-åring och lärde sig yrket genom att börja arbetsdagarna klockan tre på natten. Efter ett tag flyttade han till Strasbourg i Frankrike för att lära sig mer. Efter hårt arbete och flera avancerade kurser flyttade han tillbaka till Luxemburg där han först arbetade på landets bästa konditori och därefter som konsult på flera andra ställen. David flyttade till sist till Sverige efter att ha träffat sin fru Mia, och kom över lokalen som patisseriet fortfarande ligger i.

De rustade upp lokalen helt själva under 6 månader innan de öppnade och en del av möblerna har de tagit med från Luxemburg. I slutet av Patisserie Davids öppningsdag 2003 låg dagskassan bara på 58kr men därefter började det bli mer och mer och idag handlar flera stammisar här varje helg. Han framhåller dock att det inte är ett dropp in-ställe eftersom det inte ligger mitt i stadskärnan, utan hit kommer bara de som redan känner till det.

De gör allt själva och David vill att det ska smaka som det man fick hos mormor när man var liten. Det var så det gick till när David skulle börja göra semlor. Eftersom han aldrig gjort det tidigare i Luxemburg frågade han en svensk kompis om han hade ett recept som hans mormor brukade följa. Detta resulterade sedan i de välkända semlorna. Han säger att hemligheten är att alltid smaka upp mandelmassan med exempelvis kardemumma och att han aldrig har socker i grädden eftersom det blir för sött. Degen ska vara luftig men ändå lite fuktig.

Utöver dessa traditionella semlor improviseras det med olika variationer som chokladsemlan gjord på chokladbrioche, chokladmandelkräm och chokladmousse. Eftersom de vanligtvis gör mycket macarons är även en semlamacaron en självklarhet!

I en del av caféet hänger det ett antal tavlor med olika bakverk på. Det är Österlen-konstnären Madeleine Pyk som vid ett flertal tillfällen tagit med sig olika bakelser hem och målat av.

 

David berättar att det kommit upp flera nya bagerier i Malmö på senare år, bland annat av tidigare praktikanter, och det gör honom glad. Det bidrar till en ny kultur där kunderna lär sig köpa riktiga grejer och är väldigt positivt för bagar- och konditoryrket. De använder TruePOS kassasystem för att ta betalt i caféet.

Tavlor med bakverk
Patisserie David inredning

 

BÄSTA SEMLAN I MALMÖ

Trots inspiration från både Portugal och Frankrike kommer man inte ifrån svenskarnas efterfrågan på semlor. År 2016 uppmärksammades Davids semlor och de fick en utmärkelse för bästa semlan i Malmö och Lund av Sydsvenskan. Det blev ett nytt startskott som hjälpte verksamheten att växa. Då stod de och bakade semlor från klockan fyra på morgonen till sju på kvällen och det var så lång kö att de inte klarade av att leverera till alla kunder.

Davids filosofi är att baka det han tycker om, han gör aldrig något han inte gillar. Allt som säljs är genuint och helt bakat från grunden. Utöver fika med olika bakverk och tårtor säljer de även frukost och lunch. Man kan även köpa med sig egentillverkad marmelad och bröd av olika slag.

Bildgalleri

Boka ett möte för demo

Vill du veta mer? Ring oss direkt eller skicka dina kontaktuppgifter så återkommer vi!