KUNDEXEMPEL

GRAM

Gram är en förpackningsfri livsmedelsbutik vid S:t Knut i Malmö. De vill hjälpa människor att producera mindre avfall genom att sälja livsmedel i lösvikt utan förpackningar. De säljer även produkter som ersätter engångsartiklar, så som tvättbara kaffefilter och sugrör som kan diskas. Delägare Joanna säger att den som handlar här tar endast den mängd man behöver av varorna, och det får en att uppskatta dem mer när de används.

Det som inte säljs i lösvikt är varor som hård tvål, tandborstar av bambu, tygtrasor och vattenflaskor i rostfritt stål. Alla varor som säljs är mer hållbara än deras vardagliga alternativ, antingen på grund av materialvalet eller helt enkelt för att de ersätter engångsartiklar.

Gram lösvikt
Gram kryddor

”Den som handlar här tar endast den mängd man behöver av varorna, och det får en att uppskatta dem mer när de används.”

– Joanna, delägare

Gram har en ambition om att vara så miljövänliga som möjligt. De har därför samarbeten med många lokala producenter som inte behöver transporteras så långt. Honungen produceras exempelvis av bin på Mobilias tak mitt i Malmö. Det som inte går att få tag på svenskt, så som torkad frukt och kryddor, importeras men processen sker då så hållbart som är möjligt i dagsläget.

90 procent av sortimentet är även ekologiskt odlat. De varor som inte är ekologiska är sådant som inte går att få tag på men som ändå är bra att sälja i lösvikt. Det är i alla fall bättre att de finns att köpa förpackningsfritt, resonerar Gram. Joanna framhåller också att de försöker hålla priserna så långa som möjligt, men det är svårt i vissa fall när de har så höga krav på hållbarhet. I första hand försöker de ju göra världen till en bättre plats.

Producenterna behöver ibland gå ett par extra steg för att kunna minimera onödiga förpackningar i varje led och leverera varorna till Gram i stora behållare så att de kan säljas vidare i lösvikt. De hoppas på att kunna se en utveckling med fler som går i deras spår så att processen kan bli smidigare och billigare.

Bildgalleri

Boka ett möte

Är du intresserad och vill veta mer?
Hör av dig eller låt oss kontakta dig!