Strax söder om Ölandsbron ligger Arontorps kroppkakor. De tillagar sina kroppkakor på äkta öländskt vis med råriven och kokt potatis och rimmat fläsk- och lökfyllning, serverat med smör, grädde och lingonsylt.

Arontorps kroppkakor
Arontorps restaurang
Det öländska köket

Utöver kroppkakor serverar de även andra husmanskost-inspirerade rätter till lunch. Förra året började de med avhämtning i en drive in-lucka som blivit mycket populär. Nu är det både kö in till restaurangen och bilkö runt parkeringen till luckan. De använder TruePOS kassasystem och TruePAY kortterminaler.

Drive in
Kroppkakor takeaway

Kroppkakorna har funnits med i den öländska matkulturen åtminstone sedan 1741. Vem som var först med det nuvarande receptet är dock oklart. Det finns många olika lokala varianter som skiljer sig åt lite grann. Blekingekroppkakan är mer grå än den vanliga då potatisen oftast är råriven och mängden mjöl är mindre. Ibland används sjöfågel eller ål som fyllning istället för tärnat fläsk. Smålandskroppkakan är mer lättlagad med mycket mer kokt potatis i degen än råriven.

Öländska kroppkakor
Arontorps kassa

De godaste kroppkakorna tillverkas och äts i alla fall på Öland. Här är det råriven potatis som gäller, fyllda med rimmat fläsk, som kokas i vatten och äts med lingonsylt, smör och grädde. Det är denna delikatess som serverats i Arontorp sedan restaurangens start 2009.

Det går även att hitta kroppkakor från Arontorp i en hel del matbutiker runt om i Kalmar och Blekinge län. Det bästa sättet att värma upp dem på är i dess egna spad, då de behåller mest smak. En annan favorit är att halvera kroppkakorna och steka på till de får lite yta. Ett tips till nybörjarna som inte vuxit upp med maträtten!

Arontorps kroppkakor kundexempel