fbpx

Strax söder om Ölandsbron ligger Arontorps kroppkakor. De tillagar sina kroppkakor på äkta öländskt vis med råriven och kokt potatis och rimmat fläsk- och lökfyllning, serverat med smör, grädde och lingonsylt. En nyhet är att de även börjat erbjuda ställplatser för husvagnar. De blev till och med nominerade till årets ställplats 2023.

Det öländska köket
Arontops kroppkakor lunchrestaurang
Arontorp ställplats

Utöver kroppkakor serverar de även andra husmanskost-inspirerade rätter till lunch. De har också avhämtning i en drive in-lucka som blivit mycket populär. Nu är det både kö in till restaurangen och bilkö runt parkeringen till luckan. De använder TruePOS kassasystem och TruePAY kortterminaler.

Drive in
Arontorps kroppkakor Öland

Kroppkakorna har funnits med i den öländska matkulturen åtminstone sedan 1741. Vem som var först med det nuvarande receptet är dock oklart. Det finns många olika lokala varianter som skiljer sig åt lite grann. Blekingekroppkakan är mer grå än den vanliga då potatisen oftast är råriven och mängden mjöl är mindre. Ibland används sjöfågel eller ål som fyllning istället för tärnat fläsk. Smålandskroppkakan är mer lättlagad med mycket mer kokt potatis i degen än råriven.

Öländska kroppkakor
Arontorp TruePOS kassasystem

De godaste kroppkakorna tillverkas och äts i alla fall på Öland. Här är det råriven potatis som gäller, fyllda med rimmat fläsk, som kokas i vatten och äts med lingonsylt, smör och grädde. Det är denna delikatess som serverats i Arontorp sedan restaurangens start 2009.

Det går även att hitta kroppkakor från Arontorp i en hel del matbutiker runt om i Kalmar och Blekinge län. Det bästa sättet att värma upp dem på är i dess egna spad, då de behåller mest smak. En annan favorit är att halvera kroppkakorna och steka på till de får lite yta. Ett tips till nybörjarna som inte vuxit upp med maträtten!

Arontorps kroppkakor kundexempel