KUNDEXEMPEL

DAMAS

När Mohanad Badawi startade Damas i Helsingborg 2014 ville han presentera ett koncept som skulle motsvara en hel gata i Damaskus. Nu har han tagit samma koncept till Malmö, i en ännu större tappning.

Damas är en restaurang, konditori och butik som säljer godsaker från mellanöstern. Här hittar man allt från nötter och torkad frukt i lösvikt till baklava och glass — både traditionell syriansk och italiensk gelato. Kaffet är omsorgsfullt rostat och ovanligt smakrikt. I restaurangen väljer gästerna bland olika maträtter från hela mellanöstern. Här finns bjuds det på både traditionella recept och snabbmat.

Damas Malmö
Vattenfall framför en stor tv-skärm

”Jag vill förmedla känslan av att befinna sig på en gata i Damaskus!”

Mohanad Badawi, ägare

Mohanad berättar om den stora gågatan i Damaskus där det ligger ett 10-tal butiker som säljer nötter, följt av 5 konditorier med baklava, en hel del matställen och därefter glassbutiker. Här han han har samlat hela gatan under ett och samma tak. Precis som gågatan är det öppet nästan dygnet runt, från morgon med frukost till kväll med middag och dessert. Planer finns även på att använda två vagnar på hjul till att gå runt bland gästerna i restaurangen och servera exempelvis nygrillad majs.

Konceptet fortsätter med inredningen. En vägg i restaurangen är exempelvis tillverkad av lera och halm, på samma vis som de gamla husen i Damaskus. Mohanad berättar att användandet av vatten och grön växtlighet är väldigt typiskt för Syrien och att fontäner är ett måste. Därför finns det två fontäner och ett stort vattenfall i restaurangen. Bakom vattenfallet sitter en stor skärm som visar bilder på huvudstäderna i mellanöstern.

Mohanad visar stolt upp två vitrinskåp fyllda av traditionella spel, prydnadssaker och husgeråd från Damaskus. Han vill nyttja lokalen till att visa upp en bit av Damaskus historia och samla på sig föremål för att skapa ett litet museum.

En stor del av inredningen är specialbeställd från Syrien, Kina, Spanien, Turkiet eller Egypten. Endast naturliga material används för att inge en känsla av liv. Valnöt återfinns i panel och dekor såväl som möbler, tillsammans med snäckskal. Trappa, pelare och golv är gjorda av granit och marmor.

Allt som säljs i butiken och konditoriet är egenproducerat. Ägaren har ett eget nötrosteri som heter Albina snacks. De importerar, producerar och förpackar allt själva och exporterar till många kedjor i Sverige och andra länder. Dessutom äger han en fabrik som producerar baklava, glass och andra delikatesser. Till och med kaffet rostar de själva. Med andra ord finns det inga mellanhänder mellan nötodlaren och Damas, vilket möjliggör för ett lägre pris för konsumenten än hos andra försäljare men med högre kvalitet.

Damas i Malmö har två kassor i butiken och konditoriet samt två kassor i restaurangen med TruePOS kassasystem. De använder även TruePAY allt-i-ett-terminaler på kvällen.

Bildgalleri

Boka ett möte för demo

Vill du veta mer? Ring oss direkt eller skicka dina kontaktuppgifter så återkommer vi!